Sfaturi privind alegerea corectă a saltelei de pat

Felul în care ne trezim dimineaţa dă   adesea tonul întregii zile. Un somn odihnitor, îndestulător, ne oferă o stare de bine şi energía necesară începerii unei noi zile. Cunoaştem cu toţii senzaţia neplacută pe care o avem dupa un somn chinuitor; ne simţim obosiţi, irascibili şi foarte adesea, cu diverse dureri în anumite zone ale corpului.

La calitatea somnului contribuie mulţi factori de mediu, psihologici şi biologici, dar limitându-ne doar la prima categorie, nu putem ignora importanţa unei saltele de pat potrivite.

Iată câteva sfaturi privind alegerea corectă a saltelei de pat:

Ce calităţi trebuie să aibă o saltea de pat:

Salteaua de pat trebuie să asigure o poziţie firească a corpului, în care coloana vertebrală să fie corect susţinută, iar corpul să poată fi armonios aliniat.

Salteaua nu trebuie să fie nici prea tare, pentru că va împiedica găsirea unei poziţii confortabile, corecte a corpului, însă nici prea moale, pentru că nu va oferi susţinerea necesară punctelor de presiune (cap, umeri, fese, călcâie), iar coloana vertebrală se va curba incorect, luând forma unui castron, şi astfel, în timp, vor apărea probleme medicale.

Nu se poate oferi o definiţie a saltelei ideale, din punctul de vedere al fermitatii, pentru că fiecare persoană găseşte diferit starea de confort, însă în priincipiu, se preferă ca salteaua să aiba o fermitate medie, spre ridicată.

O fermitate crescută (fără a vorbi despre rigiditate) a saltelei, e benefică mai ales dacă suferiţi frecvent de dureri de spate, pentru că vă va ajuta să menţineţi o poziţie corectă pe timpul noptii.

De altfel, dacă aveţi probleme musculare sau articulare, e bine să discutaţi cu medicul specialist, medicul de familie sau fizioterapeutul despre tipul de suprafaţă pe care vă este indicat sa dormiţi, pentru a vă păstra mobilitatea şi a nu vă agrava situaţia.

Dacă intenţionaţi să cumparaţi o noua saltea de pat, sau să o schimbati pe cea pe care o aveţi în prezent, e recomandat să nu vă limitaţi la fişa de descriere a produsului; testati fiecare saltea in parte! E bine să experimentaţi cât mai multe tipuri de saltele, chiar dacă aţi intrat în magazin cu o anumită idee în minte.

Aşezaţi-vă în poziţia de somn pe care o folosiţi cel mai frecvent şi analizaţi dacă staţi confortabil. Întoarceţi-vă de pe o parte pe alta – întoarcerea ar trebui să se facă uşor, fără să mişcaţi tot patul. Salteaua trebuie să se adapteze imediat schimbărilor de poziţie. Dacă veţi împărţi salteaua cu cineva, e bine să testaţi salteaua împreună, pentru a vă asigura că amândoi vă veţi simţi confortabil şi că susţinerea este potrivită amândurora.

Verificaţi şi calitatea căptuşelii – materialul, grosimea, cusăturile, pentru a vă asigura că salteaua nu se va deteriora prea curând.

E bine să vă asiguraţi că magazinul de unde cumparaţi salteaua vă permite să o returnaţi intr-o lună, spre exemplu. Există situaţii în care, oricât de bine credeaţi că vi se potriveste o saltea, în urma testării în magazin, să constataţi ulterior că, de fapt, salteaua nu este cea potrivită şi că nu vă odihniti cum trebuie.

Tipuri de saltele de pat

Salteaua cu arcuri – este poate cea mai cunoscută şi utilizată. Este disponibilă într-o varietate de modele (ca număr şi tipuri de arcuri, combinaţii de diferite materiale) şi preţuri.

Salteaua cu arcuri poate fi o soluţie pentru oricine, atâta vreme cât este de calitate, şi oferă o susţinere corespunzătoare. Este o soluţie bună şi pentru persoanele supraponderale, al căror corp exercită o presiune semnificativ mai mare asupra saltelei. În priincipiu, cu cât o saltea de acest tip are mai multe arcuri, cu atât mai bine. Contează, însă nu numai  numărul de arcuri, cât şi materialul din care sunt fabricate şi grosimea sârmei. De asemenea, e de preferat, pentru o mai bună susţinere, ca suprafaţa saltelelor cu arcuri să fie cât mai bine căptuşită. Cu cât căptuşeala va fi mai groasă, cu atât salteaua va fi mai confortabilă.

Salteaua din spumă cu memorie

De obicei, este alcătuită din două sau mai multe straturi de spumă, de diverse densităţi şi are marele avantaj de a lua forma corpului atunci când vă întindeţi pe ea, plus că absoarbe din presiunea exercitată asupra corpului dumneavoastră.

Când vă schimbaţi poziţia în timpul nopţii, acest tip de saltea se adaptează la conturul corpului şi oferă susţinerea necesară pentru poziţia respectivă. Datorită acestei caracteristici, nu sunt stimulate punctele de presiune, astfel că durerile musculare sau articulare sunt prevenite sau ameliorate.

Salteaua ia forma corpului în câteva minute, după ce preia din căldura corpului dumneavoastră, şi revine la forma iniţială după ce vă ridicaţi.

Un alt avantaj major al saltelei din spumă cu memorie este acela că absoarbe mişcarea, o caracteristică importantă, dacă aveţi somnul uşor şi împarţiţi patul cu un partener care are un somn agitat şi se mişcă mult în timpul nopţii.

Un dezavantaj pe care trebuie să-l cunoaşteţi este acela că salteaua din spumă cu memorie tinde să se încalzească mai mult decât celelalte tipuri de saltele, în special dacă sunteţi o persoană calduroasă. De aceea, unii producători vin pe piaţă cu saltele din spumă cu memorie, care au şi superSoft, un material asemănător spumei cu memorie, dar care permite o mai bună aerisire a saltelei şi nu preia din căldura corpului.

Salteaua din latex

Salteaua din latex este confecţionată din cauciuc natural (extras din arborele de cauciuc) sau sintetic. Oferă o susţinere fermă şi elastică în acelaşi timp.

Latexul oferă o senzaţie confortabilă, susţine întreg corpul, asemănător spumei cu memorie, fără însă a lua forma corpului. Salteaua din latex este o alegere ideală dacă preferaţi saltele ceva mai moi, rezistă bine la murdărie, însă reţine umezeala şi nu este indicată celor care au un nivel mare de umiditate în încapere.

Salteaua ajustabilă – folosită în special în scopuri terapeutice pentru a uşura presiunea din zona lombară, este o opţiune luată în calcul de persoanele cu probleme ale spatelui, care găsesc cu greu o poziţie confortabilă, în care să nu simtă disconfort.

Prin ajustare, salteaua poate fi înclinată la un anumit unghi, pentru a se adapta curbării coloanei, a susţine genunchii, gâtul, umerii şi zona lombară. Dacă vi se pare că o astfel de investiţie nu se justifică, trebuie să luaţi în calcul şi faptul că puteţi obţine acelaşi efect şi cu ajutorul pernelor, plasate strategic în zonele care necesită suport suplimentar, ori pentru a obţine un unghi înclinat.

Încercaţi să alegeţi salteaua de pat după propria intuiţie şi după propriile nevoi, nu după recomandările prietenilor sau reclame. Numai testând saltelele în magazinele de prezentare veţi putea lua decizia potrivită. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.