Topul 10 al celor mai ciudate tulburări de somn

 Toate ființele au nevoie de somn și nimeni nu poate evita această necesitate. Este singurul și cel mai bun mod de a ne reîmprospăta organismul și de a ne elibera de stresul și tensiunile zilnice. Ce poate fi mai plăcut decât să te relaxezi pe o saltea confortabilă, după o zi obositoare de muncă și să cazi într-un somn odihnitor?

Deși cu toții dormim, somnul este diferit și destul de complex prin natura sa, fiind clasificat în patru etape și două tipuri, somnul REM (adânc) și somnul NREM (ușor). În timpul somnului, creierul este extrem de activ; atunci au loc visele. Aflate în starea adâncă de somn, majoritatea oamenilor visează, însă există și oameni care suferă de diferite tulburări ale somnului, care se manifestă numai în această etapă. Aceste tulburări sunt comune și probabil că toată lumea a auzit de ele, dar unele dintre ele manifestă un comportament bizar.

Așadar, iată topul 10 al celor mai ciudate tulburări din timpul somnului:

  1. Bruxismul (scrâșnitul involuntar al dinților)

Cunoscut sub numele de ‘scrâșnit al dinților’, bruxismul este încleștarea dinților în timpul somnului. Mulți spun că această afecțiune este cauzată de stres, tensiune, anxietate, mânie suprimată, sau de ceva foarte banal precum nealinierea dinților de sus cu cei image7de jos. De obicei sunt prescrise tratamente simple, precum o gutieră ortodontică sau terapie pentru corectarea afecțiunii. Deși nu pare ceva serios, bruxismul poate deveni o problemă supărătoare. Dacă afecțiunea se manifestă timp îndelungat, poate cauza încleștarea maxilarului, deteriorarea dinților, dureri cronice de cap sau alte probleme.

  1. Apneea

Apneea este o afecțiune foarte serioasă, care cauzează oprirea respirației în timpul somnului și se bănuiește că poate duce la accident vascular cerebral. Doctorii spun că sforăitul puternic și senzația de oboseală puternică atunci când ne trezim din somn pot fi indicatorii acestei afecțiuni. Există două tipuri de apnee: obstructivă, atunci când mușchii gâtului se relaxează și căile respiratorii se îngustează sau se închid, și apneea centrală, atunci când creierul nu mai trimite semnale către mușchii respiratori. Apneea poate fi cauzată de supraponderabilitate, presiune arterială ridicată, fumat, sau poate avea cauze genetice.apneea

  1. Somnambulismul

Somnambulismul, sau mersul în timpul somnului, este în general o afecțiune banală, care dispare de la sine în timp. Această afecțiune poate deveni periculoasă în cazul celor care au episoade de somnambulism în timpul zilei, deoarece pot întreprinde acțiuni precum șofatul și pot fi un real pericol pentru ei însăși sau societate. 15% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8-12 ani sunt somnambuli. De cele mai multe ori, somnambulul se poate trezi singur, fără a-și aminti episodul avut. Somnambulismul poate avea la bază probleme precum lipsa odihnei, convulsii, apnee, aritmii.

  1. Narcolepsianarcolepsia-2

Narcolepsia este o boală provocată de o tulburare a sistemului nervos central, și se manifestă prin necesitatea irezistibilă de a dormi.

Cu toții am simțit cel puțin o dată în viață o stare avansată de oboseală, dar oamenii cu narcolepsie sunt, în general, extrem de obosiți în timpul zilei și suferă de episoade subite de somn. Narcolepsia poate fi extrem de gravă, dar nu există încă niciun tratament cunoscut care să și dea roade pe deplin. Se preconizează că 1 din 2.000 de oameni are narcolepsie. Medicii cred că substanțele chimice cerebrale, în special hipocreatina (orexina), joacă un rol important în narcolepsie. În general, aceste celule sunt deteriorate excesiv și provoacă perturbări ale somnului, deoarece hipocreatina este responsabilă cu reglarea ciclului REM, precum și cu starea de alertă. Cu toate acestea, nimeni nu știe de ce și nici modul în care se deteriorează aceste celule.

  1. Sindromul picioarelor neliniștite (Sindromul Ekbom)

SPNSindromul picioarelor neliniștite este o condiție în care o persoană simte o nevoie puternică și urgentă de a mișca picioarele. Această condiție se manifestă prin disconfort accentuat la nivelul picioarelor atunci când persoana în cauză stă întinsă pe pat sau este așezată pe scaun, și trece numai prin mișcare. Unii descriu acest disconfort că fiind o senzație de  înțepătură, furnicături sau durere în special în zona gambelor, în timp ce alții o localizează în zona coapselor sau a gleznelor.  În orice caz, senzațiile resimțite de cei cu această afecțiune pot fi dureroase, de aceea este dificil pentru ei să stea întinși. Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare de somn deoarece se manifestă în special noaptea, ameliorându-se spre dimineață, ceea ce perturbă ciclul normal de somn al persoanei afectate de această condiție.

  1. Hipersomnia

Hipersomnia este o tulburare de somn foarte rară; în prezent se preconizează că afectează doar 200 de persoane din întreaga lume. Această tulburare se manifestă prin episoade severe de somnolență, ce pot dura până la 18 ore pe zi, pe perioade de până la câteva săptămâni. Totuși, se spune că apar, în medie, circa 10 astfel de atacuri pe an. Înainte ca o persoană să aibă un atac de hipersomnie, de obicei, prezintă simptome asemănătoare gripei însoțite de dureri puternice de cap. Atacul poate provoca creștere în greutate și transpirație abundentă.

Sindromul Kleine-Levin este marcat de episoade de hipersomnie cu un comportament ciudat în timpul atacurilor, cum ar fi mâncatul excesiv, agresivitate, confuzie, halucinații, și hipersexualitate. La femei, există de asemenea, hipersomnia corelată cu menstruația, care se spune că este cauzată de un dezechilibru hormonal.

  1. Tulburarea de comportament în somnul REM (Rapid Eye Movement)

Parasomnia REM se caracterizează prin pierderea intermitentă a atoniei din somnul REM şi prin apariţia de activităţi motorii elaborate și vise ce par extrem de reale. De obicei, aceste vise sunt pline de acțiune, uneori chiar violente, marcate de înjurături, sărituri, strigăte, loviri, și de gesturi asociate unei lupte.

Parasomnia REM este de obicei confundată cu somnambulismul. Dacă nu este sleep-disordertratată, se poate agrava și visele pot deveni și mai violente. Această tulburare este întâlnită mai des la bărbații care suferă de atrofie sistemică multiplă sau Parkinson.

  1. Sindromul capului care explodează

Sindromul capului care explodează este o afecțiune deloc sângeroasă sau violentă, după cum s-ar putea crede. Este o afecțiune ce determină bolnavul să creadă că aude zgomote foarte puternice, ca sunetul unei bombe ce explodează, dar ireale, deoarece acestea sunt doar în mintea lui. De regulă, aceste zgomote apar cam la două-trei ore după ce bolnavul a adormit. Aceste sunete provocă stres și de cele mai multe ori perturbă somnul. Nu este o afecțiune des întâlnită, dar au fost raportate cazuri de pacienți în vârstă de 10 ani. Acestui sindrom nu i s-au asociat niciun fel de probleme fizice, ci doar anxietate extremă.

  1. Paralizia de somn recurentă izolată

Paralizia de somn recurentă izolată este marcată de incapacitatea de a efectua mișcări voluntare la adormire sau trezire. Atunci când dormi, corpul intră în stare de atonie; atunci când, dormi organismul se relaxează și stă imobil. În paralizia de somn recurentă, atonia apare atunci când bolnavul se trezește sau când adoarme, nu  în timpul somnului, cum ar fi normal. În unele cazuri, persoanele nu se pot deplasa sau vorbi, deși sunt pe deplin conștiente. Paralizia de somn poate dura câteva minute, și de obicei dispare de la sine. Unii cred că problema este comună, spunând că până la 40% din populație are această tulburare.sleep-paralysis

  1. Sindromul Non-24 (Aritmia circadiană)

Sindromul  Non-24 este una dintre cele mai rare tulburări ale somnului. Ca oameni, avem un ritm circadian care se află în corelație cu cele 24 de ore ale zilei. Desigur, există diferențe de la persoană la persoană, dar de obicei oamenii au un ritm circadian de aproximativ 24-25 ore. Cu toate acestea, persoanele cu această tulburare nu au un „ceas biologic” stabil. Ritmul acestora devine întârziat ajungând la 26 de ore, 27 de ore și tot așa. Spre exemplu, o persoană al cărei ritm circadian are 72 de ore, va sta trează 48 de ore, iar cineva cu un ritm de 26 de ore, va sta treaz  aproximativ 16 ore. În general, oamenii care sunt orbi de multe ori suferă de Sindromul Non-24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.